ÇOCUĞUM 1. SINIFA BAŞLADI.

ÇOCUĞUM 1. SINIFA BAŞLADI.

Değerli Veliler,

Eğitim kademelerinin bütün evrelerinde, özellikle de okul yıllarının başlangıcında; ailenin çocuğun başarısı üzerinde önemli bir etkisi olduğu bilinmektedir. Eğitim sürecinin kalitesini arttırmak, çocuğun

sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesine imkân sağlamak ve eğitim öğretim faaliyetlerine destek olmak velilerin birincil görevlerindendir

01.10.2021 177

Evde ve okulda çocuklarına sosyal, duygusal ve akademik destek sunan velilerin çocuklarının okula başarılı bir geçiş sağladığı görülmektedir. Çocuğun okula uyumuyla ilgili bazı sorunlar ortaya çıkabilmekte; ancak, çocuğuna destek olan ve okul ile iş birliği içerisinde bulunan veliler bu sorunlarla daha kolay baş edebilmektedir. 

Sizler çocuğunuzun okula başlamasının gururu içindesiniz. Uzun yıllar sürecek eğitim öğretim hayatının başlangıcı olan ilkokul birinci sınıf siz ve çocuğunuz için farklı yaşantıları içermektedir. Anasınıfı, kreş ya da ev yaşantısından farklı olarak çocuğunuz ders saatleri ile karşılaşacak, gelişim ve öğrenmesini güçlendirecek çalışmalar yapacaktır. Zil ile derse girmek ve çıkmak ona zor gelebilir.

Bunlara ek olarak, çocuğunuzun okula uyum sağlayabilmesi için çeşitli duygusal ve davranışsal göstergeler de göz önünde bulundurulmalıdır; çocuğun fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişim düzeyi okula uyum sağlamada göz ardı edilmemelidir.

Çocuğun yaşadığı heyecanla karışık kaygısının temel nedeni bilinmezliğe doğru attığı adımdır. Okula başlamadan önce onu duygusal açıdan hazırlamak,  yaşayacakları hakkında bilgi vermek kendisini iyi hissetmesini sağlayacaktır. Okulda çok sayıda arkadaş edineceğini ve onu seven öğretmenleri olacağını söyleyebilir, kendi okul anılarınızı anlatıp okula giden çocuklarla ilgili hikayeler okuyabilirsiniz.

Çocuğumuzun bulunduğu yaşın gelişimsel özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak; çocuğumuzun bu süreçte neler yapabileceği, ondan neler bekleyebileceğimiz konularında bize yardımcı olacaktır.

Çocukların okulun ilk günlerinde bazı sorunlar yaşaması mümkündür ve doğaldır. 

Çocuklar Neden Korkar?

Çocuklar için en büyük korku; anne babadan ayrılma, ortada kalma, okuldan dönüşte anneyi evde bulamama korkusudur. Normal gelişim gösteren bir çocukta bu durum kabul edilebilir ancak aslında sorun "okula başlamakla"  ilgili değildir. Bağımlı, ilişki kuramayan, arkadaşları ile oyunu reddeden, anne ile ilişkisi sağlıklı organize edilememiş bir çocuk okula başlarken sorun yaşayabilir.

 

Aslında her yeni durumun uyum sorunu yaşatıyor olması normaldir. Anneden ayrılık deneyimini ilk defa okula başlarken yaşayan çocuklar, bu dönemde okulun içine girmeye ikna olmakta zorlanırlar ve tedirgin olurlar.

Okula Uyum Güçlüğü Çeken Çocuğa Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

  • Okul uyum güçlüğü çeken çocuklara yapılacak en iyi şey, çocuğunuzu mümkün olduğunca okula düzenli götürmenizdir. Okula devam çocuğunuzun okul korkusunda yaşadığı fizyolojik belirtilerin azalmasına yardımcı olur ve sonunda çocuğunuz okula gitmekten yeniden zevk almaya başlar. Bu nedenle çocuğunuzu okula gitmeye devam ettiği sürece kendini daha iyi hissedeceği konusunda ikna ediniz.
  • Çocuk için sabahları okula gitmek güç gelebilir. Çocuğunuza kendisini nasıl hissettiğini sormayın bu durum çocuğunuza şikâyet etmek için fırsat ve cesaret verecektir.
  • Çocuğunuzu gözleyin, eğer ev içinde dolaşabiliyor ve rahatsız görünmüyorsa çok fazla tartışmadan onu hemen okula hazırlayın ve gönderin.
  • Çocuğunuz okula geç kaldığında, servisi kaçırdığında, mutlaka onu okula göndermek için başka çözüm yollarını arayınız.
  • Çocuğunuzla okul korkusu hakkında konuşun... Okula gitme vakti dışında bir zamanda çocuğunuzla okul korkusu hakkında konuşun. Okul korkusu hakkında çocuğunuzu suçlamayın ya da küçümsemeyin. Bu durumun birçok çocuk tarafından yaşanabileceğini ve zaman içinde kendisini mutlaka daha iyi hissedeceğini anlatın.
  • Çocuğunuzu tam olarak neyin mutsuz ettiğini öğrenmeye çalışın. Çocuğunuzu kaygılandıran şeyin ne olabileceğini sorun. Eğer konu hakkında yapabilecekleriniz varsa elinizden geleni yapacağınızı söyleyin.
  • Okula uyum güçlüğü gösteren çocuklar, okul dışında daha çok aileleri ile zaman geçirmek, evde oynamak, odalarında yalnız kalmak ya da televizyon seyretmek vs. isterler. Birçoğu arkadaşlarının evine gitmek istemezler. Gittiklerinde kafalarında evlerine dönme düşüncesi vardır. Çocuğunuzun akranları ile zaman geçirmesine yardımcı olun...
  • Okula gitmediğinden dolayı çocuğu suçlamaktan kaçınılmalıdır.
  • Çocuğa bu durumun birçok çocukta görüldüğü ve üstesinden gelinebileceği anlatılır.
  • Çocuğun  güvenini kazandıktan sonra her ne şekilde olursa olsun okula gitmesi gerektiği ve derslerinde başarılı olabilmesi için okula düzenli devam etmesinin önemi vurgulanır.

Daha detaylı bilgi edinmek için 1.Sınıf Veli El Kitabını inceleyiniz.